Έδεσσα, επίσκεψη σε Κερασεώνες της περιοχής

2015-01-28 09:02

- Την Πέμπτη 23-1-2014, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην περιοχή του Άγρα (Έδεσσα) προκειμένου να ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την Κερασοκαλλιέργεια στην περιοχή (ποικιλίες, σχήματα καλλιέργειας, τεχνικές κλαδέματος, λίπανση, φυτοπροστασία κλπ)

- Κατά την επίσκεψή μας, επισκεφθήκαμε αγροτεμάχια της περιοχής, είδαμε διάφορες ποικιλίες με κυρίαρχα σχήματα τα "χαμηλά"

φωτο 1: 10 ετών δέντρα σε υποκείμενο MxM 14. 

 

φωτό 2: 3-4 ετών δέντρο, υποκείμενο Gisela. 

- Το βασικό στοιχείο στην καλλιέργεια της κερασιάς είναι η ισορροπία στο δέντρο μεταξύ καρποφορίας και βλάστησης

Αποστάσεις φύτευσης

- Για τα MxM14 και CAP (2,5 Χ 4-4,5μέτρα). Το υποκείμενο αυτό δεν χρειάζεται στήριξη αλλά προσοχή!!! δεν ανέχεται βαριά εδάφη που νεροκρατούν (το δέντρο καταρρέει άμεσα)

- Για Gisella 5 ή 6 (1.5 X 4-4,5 μέτρα). Τα υποκείμενα αυτά χρειάζονται απαραίτητα στήριξη και περισσότερο νερό

- Προκειμένου να επιτύχουμε ισορροπία βλάστησης-καρποφορίας, τρία είναι τα κυρίαρχα πράγματα που πρέπει να γίνουν στην κερασιά. 

α) σωστό κλάδεμα κατά τα πρώτα χρόνια 

β) το λύγισμα των πλάγιων κλάδων και 

γ) το χάραγμα τομής πάνω από τον οφθαλμό για την έκπτυξη πλάγιων κλάδων

φωτό 4: 2-3 ετών δέντρο σε υποκείμενο CAB, χαρακτηριστικό το δέσιμο για το λύγισμα των πλάγιων κλάδων μετά από την χαραγή της προηγούμενης χρονιάς

 

φωτό 5: μετά το χάραγμα των οφθαλμών, οι πλάγιοι κλάδοι είναι τόσοι πολλοί που πρέπει να γίνει επιλογή των καλύτερων, βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (π.χ πάχος κλάδου, πόσο πλαγιόκλαδο είναι κλπ)

 

φωτό 6: υποκείμενο ΜχΜ14

- Πολύ σημαντικός παράγοντας στην καρποφορία της κερασιάς αποτελεί ο φωτισμός του δέντρου. Όσο περισσότερο φως περνάει στο εσωτερικό του δέντρου, τόσο περισσότερα καρποφόρα όργανα είναι σε θέση να δημιουργήσει. Βάσει αυτού, το κλάδεμα θα πρέπει να δημιουργεί προϋποθέσεις επαρκούς φωτισμού  και αερισμού της κόμης του δέντρου

- Κατά το κλάδεμα θα πρέπει να προσέξουμε ότι, όσο ανεβαίνουμε προς την κορυφή, τόσο μικρότερους σε μήκος κλάδους θα πρέπει να διατηρούμε ώστε να αποφεύγουμε τη σκίαση

φωτό 7: κλασσικά παραδοσιακά κύπελλα. Χαρακτηριστική η ανθράκνωση που παρουσιάζουν τα φύλλα των δέντρων (ασθένεια φύλλων) που ίσως οφείλεται στον όχι καλό ψεκασμό των δέντρων λόγω σχήματος (τα χαμηλοτερα σχήματα μπορούν να ψεκαστούν καλύτερα)

 

Πλεονεκτήματα των παραπάνων σχημάτων είναι:

1) γρήγορη είσοδος στην καρποφορία

2) υψηλή και ομοιόμορφη παραγωγή

3) αυξημένη ποσότητα του συγκομιζόμενου καρπού (ένας εργάτης μπορεί να συγκομίσει έως και 300 κιλά την ημέρα)

4) μειωμένο κόστος παραγωγής

Ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους Δάνο Θωμά (Χελλαφάρμ) και Κούκο Γιώργο (κατάστημα εφοδίων στην περιοχή) για το χρόνο τους και τις πολύτιμες τεχνικές οδηγίες